ОТОПЛЕНИЕ на БАСЕЙН

Съществуват четири ефективни начина за отопление на басейн. Основното е източника на топлина "нагревателя". Изискването към него са: ниска цена, ниски експлоатационни разходи, висока надежност и лесна поддръжка. Тези изисквания се адаптират към вида на басейна, неговото разположение и възможностите за монтаж на техниката.

 

 "Нагревателят (източника на топлина)  може да бъде в различни варианти:

Вариантите са изброени по целесъобразност. Доказано е че слънчевата енергия е предпочитания топлоизточник за подгряване на басейни (вътрешни и външни). Температурата на асфалтната настилка през летния период   е с 15-25 градуса по-висока от температурата на въздуха. При безветрие, тази разлика може да стане и още по-голяма.

1. Наземната серпентина има най-много предимства: най-ниска себестойност, липса на текущи разходи, липса на поддръжка, възможност да охлажда пътеката около басейна и висока надежност. Недостатъците и са: пътеката трябва да не бъде засенчвана, монтажа е свързан със строителна дейност около басейна, през зимния период трябва да се източва (ако е свързана директно с водата на басейна). Последният недостатък е преодолим ако се напълни със солен разтвор или антифриз, както се пълнят слънчевите колектори. При този вариант е необходим междинен топлообменник за подгряване на водата в басейна.

  

Монтажът се извършва като отдолу се поставя термоизолация, мрежа към каято се привързват тръбите. Прави се заливка с бетон 5-6 см. Възможно е бетонът да се оцвети в черно и декорира. Може и да не се оцветява ако върху него се поставят декоративни каменни или друг вид облицовки, но задължително в тъмен цвят.

ПРИМЕР: За открит басейн с площ 70 кв.м е необходима около 60 кв.м. площ на пътеката около басейна. За серпентината е необходима 800-1000 м. полиетиленова тръба (РЕ-20 или РЕ-28). Монтажа е идентичен на подово отопление.  Пиковата топлинна мощност може да достигне 30-40KW. Температурата на подаващата вода варира от 30 до 40 градуса като зависи от дебита на циркулация и силата на вятъра.

     Цената (вкл. монтаж) излиза приблизително 4000 лв.

2. Слънчеви колектори. Това е масовият вариант за отопление на басейни. Те лесно се разполагат по покриви или огради. Могат да се ползват и за загряване на битова гореща вода чрез бойлер със серпентина. Основно са два вида: плоски и вакумно тръбни. Различават се по цена и ефективност.

     

Монтажът се извършва от специалисти. Задължително е да са заредени със солен разтвор или антифриз (особенно вакумнотръбните). Цялата система се комплектова с циркулационна помпа, разширителен съд, авт.пълначка, клапан за свръх налягане, обезвъздушители, електронен диференциален термостат, топлообменник и UPS. По време на експлоатацията преди зимния период е добре да се контролира периодично концентрацията на антифриза.

ПРИМЕР: За открит басейн с площ 70 кв.м е са необходими 8-10 колектора. Монтажа е върху метални рамки. Свързването е чрез медни тръби. Пиковата топлинна мощност може да достигне 20KW. Температурата на подаващата вода може да достигне и над 70-80 градуса като много зависи от дебита на циркулацията и слънцето.

    Цената (вкл. монтаж) излиза приблизително 7000-8000 лв.

3. Термопомпа. Този метод е много ефективен през преходните сезони (пролет и есен), както и през зимата. През лятото когато топли басейна моделът WW "вода-вода"  - охлажда къщата. Обикновенно термопомпата се монтира с основна цел да отоплява къщата през зимата и съответно да я охлажда през лятото. Когато има и басейн, ефективността от пълноценното и използване на модела "вода-вода" е максимална. Ако целта на термопомпата е само затопляне на външен басейн се препоръчва моделът AW "въздух-вода". Температурата на подаващата вода към басейна се настройва и може да достигне 35 градуса. Работата и не е свързана със слънцегреенето. При нея всички процеси са автоматизирани.

Информация за термопомпите ще намерите тук.

ПРИМЕРИ:

За открит басейн с площ 70 кв.м е са необходима термопомпа с топлинна мощност 30-50KW. Цената (вкл. монтаж) излиза приблизително 9000-12000 лв.

За басейн с площ 40 кв.м е са необходима термопомпа с топлинна мощност 15-20KW.  Цената (вкл. монтаж) излиза приблизително 5000-7000 лв.

  ------------------------------------------------------------------------------

Обадете ни се за въпроси и консултаций.